top of page

Myopraktikk - enkelt forklart

En myopraktisk behandlingskjede (kjede av flere muskler) deler en hel rekke ting. Den deler fascia (bindevev) som knytter musklene til hverandre og skjelettet. Den deler direkte eller indirekte nervebaner, blodbaner og ikke minst lymfebaner og væskeflyt som er det en myopraktor jobber mest med.

 

Man kan gjerne sammenligne en muskel med en vannballong. Om man fyller vannballongen med bare litt vann, er ballongen veldig løs og fleksibel. Slik ønsker vi også at musklene skal være.

 

Om du derimot fyller vannballongen til randen med væske slik at den nesten sprekker, vil ballongen for det første bli ganske stor, stiv og rigid. Dette er i seg selv uheldig for bevegelse i muskelen. Trykket i ballongen, eller muskelen om du vil, presser i sin tur på nerver som ligger både i og rundt denne muskelen og reduserer naturlig sirkulasjon. Dette trykket er ofte den smerten og ubehaget man kjenner.

 

En slik muskel fylt av væske gir en hevelse. Denne hevelsen er det ofte mulig å se på hudoverflaten. Når man tar på denne hevelsen (palpasjon av hevelse) er den ofte veldig trykkfølsom, og er dette pasienten gjerne gjenkjenner som en muskelknute eller en muskelspenning.

 

Årsakene til muskelknuter/muskelspenninger kan være mange, men akutt strekk, forstuing, feil bruk eller overbelastning av muskelen er vanlig årsaker.

bottom of page